Vladimir Putin ar putea folosi un nou tip de armă în Ucraina. Este capabilă să distrugă complet echipamentul NATO
Vladimir Putin ar putea apela la un nou tip de armă în Ucraina, neutilizată până în prezent, în contextul retragerii forțelor ruse din Herson.
Deși până în prezent amenințările Rusiei au fost voalate la o posibilă utilizare a armelor nucleare, Vladimir Putin are în dotare un instrument pe care l-ar putea lua în considerare – o lovitură tactică cu impuls electromagnetic sau EMP – ținand cont de înfringerile consecutive pe care le înregistrează armata rusă în Ucraina, ultima dintre acestea fiind retragerea din Herson, scrie Roger Pardo-Maurer, veteran al forțelor speciale ale armatei americane care a servit în Irak și Afganistan și un fost adjunct al secretarului adjunct al apărării, pentru Financial Times.
Aceste arme – concepute pentru a crea un impuls puternic de energie care scurtcircuitează echipamentele electrice, cum ar fi computerele, generatoarele, sateliții, radiourile, receptoarele radar și chiar semafoarele – ar putea dezactiva dintr-o lovitură infrastructura militară și civilă a Ucrainei și ar putea lăsa țara fără lumină, căldură, comunicații sau transport.
Ce distrugeri poate face impulsul electromagnetic.
Explicații aprofundate despre atacurile EMP au fost făcute în cadrul talk-show-urilor televiziunilor oficiale rusești și au fost chiar cerute. Un colonel rus a explicat cum ar putea opera o astfel de explozie peste Marea Baltică prin radio, folosind în același timp hărți și diagrame.
„Este posibil ca Putin și generalii săi să ne fi avertizat de la bun început cu privire la această posibilitate prin amenințările lor enigmatice de a folosi „măsuri tehnico-militare” nenumite, dar nu putem fi siguri”, scrie veteranul.
O armă nucleară tactică folosită pentru a crea o explozie ar fi cel mai probabil ineficientă împotriva combinației mobile și dispersate de gherilă și război convențional pe care ucrainenii o desfășoară pentru a-și recupera teritoriul. Dar utilizarea unei arme nucleare pentru un război electromagnetic este o chestiune diferită.
Semnătura acestui tip de atac nu ar fi o minge de foc și un nor de ciupercă, ci un glob ciudat de meduză albastru electric care pulsează direct deasupra capului, urmat de tăcere. La acea altitudine, sunetul nu se va transmite.
Rachetele de croazieră hipersonice Zircon ale Rusiei ar putea lansa pur și simplu un EMP nuclear relativ mic la o înălțime mare, fără a distruge nicio structură sau a ucide pe cineva.
Cu toate acestea, ar putea întrerupe complet liniile electrice pe mii de kilometri de teritoriu ucrainean.
Echipamentele NATO ar fi distruse
Aproape fiecare piesă de echipament de apărare pe care partenerii NATO au trimis-o în Ucraina, inclusiv radiouri, dispozitive GPS și drone aeriene, depinde de electronice, fie pentru desfășurare, întreținere sau integrare.
În termen de trei luni, efectele electromagnetice persistente ale unui atac ar putea distruge 90% dintre sateliții de deasupra zonei afectate.
Pe de altă parte, este probabil ca operațiunile de informare rusești la sol să fie, de asemenea, afectate.
În Herson, de exemplu, un EMP tactic ar putea dezactiva sistemele care operează barajele din regiune, ar putea bloca autostrăzile și podurile cu kilometri de vehicule dezactivate și ar putea lăsa populația civilă să se lupte pentru hrană și căldură.
În urma unei lovituri EMP reușite, Ucraina ar trebui să întrerupă luptele pentru a-și reface arsenalul distrus. Între timp, Putin ar putea să reconstruiască și să-și realimenteze forțele și să cucerească zonele nou depopulate în timpul unei ofensive de primăvară.